De ‘Orange the World’ campagne is een wereldwijde campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen. Deze campagne vindt jaarlijks plaats tussen 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, en 10 december, Internationale Mensenrechtendag. In deze periode worden in meer dan 100 landen gebouwen oranje uitgelicht en vinden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en tal van andere acties plaats. Ook in Nederland krijgt de campagne volop aandacht; in meer dan 200 gemeenten vinden activiteiten plaats om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en bestrijden. Dat is hard nodig, want jaarlijks krijgen miljoenen vrouwen met geweld te maken.

De Oude Kerk Dongen wordt in deze periode oranje uitgelicht om steun te betuigen aan deze campagne.

“We vinden het belangrijk aandacht te geven aan deze campagne omdat we alleen samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uit kunnen helpen” vertelt Eline Wassink, bestuursvoorzitter van de Oude Kerk Dongen. “Dingen samen doen zit in het Dongense DNA. Voor velen van ons lijkt geweld tegen vrouwen misschien een ver-van-ons-bed-show. Uit cijfers blijkt echter dat de inzet, ook op lokaal niveau, nog onverminderd hard nodig is. Ik heb gelezen dat het geweld tegen vrouwen en meisjes tijdens de coronacrisis zodanig was toegenomen dat gesproken werd over een schaduwpandemie, dat is heel verdrietig.
De Oude Kerk in Dongen is een kerk die letterlijk en figuurlijk middenin de gemeenschap staat, steeds meer mensen genieten van ons prachtige erfgoed. Nu we de kerk oranje laten kleuren hopen we dat de mensen die er langs komen zich bewust zijn van geweld tegen vrouwen en meisjes. Een betere wereld begint tenslotte bij onszelf, iedereen kan vanuit zijn of haar eigen rol een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en zo het taboe te doorbreken. Of door ervoor te zorgen dat vrouwen en meisjes in je eigen kring zich veilig kunnen voelen bijvoorbeeld op het werk, op straat, in het openbaar vervoer of in het uitgaansleven.”

Meer weten over Orange the World? Kijk dan op https://orangetheworld.nl/