De geschiedenis van het ontstaan van De Oude Kerk gaat terug tot het midden van de veertiende eeuw en daarmee is de kerk dus al bijna 700 jaar oud. Nederland telt slechts 4 kerkruïnes en in Dongen staat de enige van Brabant. De Oude Kerk heeft in haar geschiedenis al vele vormen gehad en ‘inwoners’ gehuisvest, zoals; de stalling van de brandspuit, gevangenis in de toren, raadskamer, politiegebouw, archief, gemeentehuis. Het is geplunderd, verlaten, afgebroken, heropgebouwd en gerestaureerd. Kortom: een gebouw met een verhaal.
Historische inventaris
Gebedsborden
De Protestantse Gemeente bezit twee gebedsborden uit 1687, daarop worden weergegeven het “Onze Vader” en het “Simbolum Apostolorum”, de twaalf artikelen des geloofs. Ze werden geschilderd door Niclaes Verheijden, toentertijd dorpsschoolmeester. Kosten ƒ 175,–
Er zijn twee (in de beschrijvingen drie) Psalmborden uit dezelfde tijd.
Een eikenhouten preekstoel uit 1646, ontworpen door Adriaen Damisse, meester schrijnwerker te Breda. De preekstoel werd nog besteld door de Rooms-katholieken, maar kwam uiteindelijk in de Hervormde kerk terecht. De preekstoel is opgebouwd op 10,11 en 12 maart 1646.
Ook de grafzerk voor pastoor Dierik Willemszoon van Engelen uit omstreeks 1560 is onlosmakelijk verbonden met de kerk.
Predikantenbord
Toen de kerk in 1998 driehonderdvijftig jaar bestond kregen wijlen de heer Evegaars en de heer Sluijk de opdracht van de kerkenraad een predikantenbord te ontwerpen en te laten maken.
De heer Broeks uit ’s Gravenmoer heeft het bord gemaakt in de stijl van de borden uit 1687. Hij wilde daarvoor alleen de materiaalkosten betaald krijgen. De heer Veldhuis uit Rijen heeft de platen geschilderd die in het frame moesten, met de namen van de predikanten en de bijbeltekst erboven.
In de periode 1984 – 1986 werden de twee gebedsborden grondig gerestaureerd door de heer Veldhuis. Alle letters werden opnieuw overtrokken. De borden zijn opnieuw geschilderd.
Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar contact [at] oudekerkdongen.nl.
Wandkleed Scheppingsverhaal van broeder Amator
Sinds 2017 omarmt de Oude Kerk een artistiek meesterwerk dat voorheen het interieur van de Pauluskerk in Plan West I sierde. Dit meesterwerk is niemand minder dan het indrukwekkende wandkleed, een ontwerp van de begaafde broeder Amator.
Het wandkleed, dat het Scheppingsverhaal in levendige kleuren uitbeeldt, is niet alleen in omvang imposant, met afmetingen van 10 bij 4,5 meter, maar ook in zijn ontstaansgeschiedenis. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werkten zo’n dertig wijkbewoonsters met ongeëvenaarde passie aan dit kunstwerk, dat langzaam maar zeker vorm kreeg in een bescheiden ruimte achter in de kerk. Met geduld en toewijding begonnen ze bij de hemel, bij de zon en de sterren, en rolden ze voorzichtig elke afgewerkte sectie op terwijl ze verder werkten aan dit titanische project.
Het bijzondere aan dit wandkleed gaat verder dan zijn esthetiek; het is een symbool van gemeenschapszin en samenwerking. De wijkbewoners van de Pauluskerk droegen bij aan de realisatie ervan door stukjes stof te kopen, waarmee ze niet alleen financieel investeerden, maar ook symbolisch deel uitmaakten van dit kunstwerk dat hen allen verenigde.
Na de herbestemming van de Pauluskerk, vond het wandkleed een nieuw thuis in de historische kerkruïne van Dongen. Dit was echter geen eenvoudige overgang. Het kostte het kerkbestuur heel wat speurwerk en overleg om de juiste plek te vinden waar dit kunstwerk tot zijn recht zou komen. Uiteindelijk kwamen ze in contact met de Stichting De Oude Kerk Dongen, waar het wandkleed warm werd ontvangen. Een overeenkomst werd gesloten waarbij de Katholieke kerk eigenaar blijft, maar het wandkleed in bruikleen wordt gegeven aan de stichting.
Zo vindt het Wandkleed Scheppingsverhaal van broeder Amator een nieuw hoofdstuk in zijn reis door de tijd, een hoofdstuk dat wordt geschreven in de prachtige ruïnes van de kerk, waar het niet alleen een artistiek, maar ook een spiritueel baken vormt voor de gemeenschap van Dongen.