Begin oktober vond de landelijke Open Monumenten Dag plaats in het hele land met als thema ‘Levend Erfgoed, als monumenten konden praten’. 

De Heemkundekring Dongen zorgde voor een unieke draai aan het thema van dit jaar tijdens de Open Monumentenavonden. Op woensdagavond 6 en zondagavond 10 september stond de eeuwenoude Oude Kerk aan de Kerkstraat in Dongen in de schijnwerpers. Tijdens deze avonden werden bezoekers getrakteerd op boeiende en spannende historische verhalen, verteld door verschillende personages die een band hadden met de Oude Kerk.

De verhalen varieerden van bevrijding uit een politiecel tot heftige ruzies over een middeleeuws torenkruis, en zelfs enkele geboorteverhalen die zich in de kerk afspeelden. Bezoekers konden deze fascinerende verhalen beleven, beluisteren en aanschouwen tijdens de avondopenstellingen op de twee bijzondere avonden.

De opkomst bij beide avonden was overweldigend, en de Heemkundekring Dongen kijkt dan ook met trots terug op het succes van dit evenement. Voor degenen die de magische avonden opnieuw willen beleven, zijn de verschillende verhalen rond de Oude Kerk beschikbaar via onderstaande download.